22 juli | Curú Wildlife en Eagle Ray Bioluminescence Tour
22 juli 2025 - Cabo Blanco, Costa Rica
Wat fijn dat het vannacht weer heeft geregend en niet op de dag!
Heerlijk geslapen en vanochtend werd het ontbijt bij de kamer gebracht, da's leuk toch?
Het beloofde een droge en mooie dag te worden dus gingen we er op uit om een wandeling door het Curú Wildlife Parque te doen, het park was 40 minuten rijden van ons vandaan. Na het noodzakelijke papierwerk (bijvoorbeeld; waarom moeten ze ons beroep weten, het was één van de vragen...) om het park binnen te komen werden we door een stel slingerapen (spider monkey) ontvangen.
Er zijn meerdere routes en wij kozen er eentje uit (de kortste 🤣).
De route ging over smalle en hobbelige paadjes en het was warm en benauwd maar erg leuk en veel gezien zoals een
witsnuitneusbeer, black ctenosaur, northern raccoon, white noised coati, een miereneter, een scarlet macaw en een crested caracara, zoek ze gerust op op het internet ;-)
Na de tocht via een supermarkt terug naar onze lodge om even te eten en te chillen.
Om kwart voor zes moesten we bij de Paquera Ferry Landing zijn waar we opgewacht zouden worden door de mensen van Eagleray Biotours voor de Bioluminescence Tour.
Bioluminescentie is het vermogen van levende organismen om licht te produceren door een chemische reactie in hun cellen zoals bij een vuurvlieg. Maar ook in zee komt dit voor en specifiek op deze plek in Costa Rica is het vrijwel het gehele jaar aanwezig.
Dus wij, met wat andere gasten, het bootje in een langzaamaan werd het donkerder. Om de bioluminescentie te zien moet het wel echt heel donker zijn voor het beste effect.
Tijdens het varen vertelde onze gids het een en ander over de omgeving zoals het eiland Isla Jesusita, een begraafplaats waar ook een glamping op staat is en volgens sommige kan het daar spoken, nou lekker dan.
De gids gaf aan dat je ook vanaf de boot de bioluminescence kon waarnemen maar wanneer jezelf in het water bent zou het een mooiere ervaring zijn.
Dus toen het echt donker was sprongen we allemaal de zee in om de bioluminescentie van heel dichtbij te zien, snorkel op en gewoon veel bewegingen maken met je armen zie je de bioluminescentie oplichten als kleine sterretjes of vonkjes, echt heel bizar maar echt super gaaf. Foto's of video's konden we vanwege het weinige licht niet zien maar zo ziet het er ongeveer uit:
Terug op de boot besef je dat je gewoon laat in de avond, in het donker ergens in de zee heb liggen dobberen en niet wetende wat er allemaal om je heen zwemt of zo, de gids stelde ons gerust door te vertellen da er absoluut geen krokodillen aanwezig waren maar ze vertelde niet welke (gevaarlijke-) dieren er wel in dit gedeelte van de zee zwommen ;-) , soms is het maar goed om niet alles te weten toch?
En van zoiets krijg je honger maar we waren wat aan de late kant (de Tico's eten ook best vroeg en sommige restaurants sluiten al om 22:00 uur hun deuren). Het was even zoeken naar een plek waar we konden eten en gelukkig hadden we die gevonden, het restaurant was nog wel open maar de keuken was net gesloten maar we konden nog wat bestellen, de kok werd aan het werk gezet, ook weer super-aardige mensen hier.
En de laatste toep-tik van deze avond werd door mij uitgedeeld en na een spannende eindspurt ging ik (Patrick) er met de volle winst vandoor, yes!

Geniet er van !